Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak üstelik, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, yavuz bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro sineer en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve sineime anık sancımak sineindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında sineilen bir puro ideal gönen değerlerinde sineiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet onat ve sineilebilir en şahane değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken sair bir özlük bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir ayar olduğunu ve asla sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmeslekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değmeslektirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve sineimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, sineimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna saat ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz ayar bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus vasati 6 kamer içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu düzenek sıcaklıktan mutlak olmadığı sinein belli başlı bir saat içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca bir tomar sıcaklık değmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti elde etmek sinein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en yavuz tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir gönen kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.